Când cumpar prima pereche de pantofi pentru bebe și ce aleg?

Dă-i bebelușului tău pantofii potriviți și va putea explora lumea

David a avut pantofi încă din prima zi de viață, eu însămi am fost întotdeauna o fanatică atunci când a venit vorba despre încălțăminte pe principiul „Dă-i unei femei pantofii potriviți și va putea cuceri lumea!” Acum eu îți spun ție ”Dă-i bebelușului tău pantofii potriviți și va putea explora lumea!” 

Perechile lui de pantofi erau accesorii pentru mine și mă încânta gingășia lor, cât de minuscule erau, cum îi completau ținutele.
Când a venit însă vremea să cumpăr prima pereche cu care efectiv să pașească, m-am blocat pentru că nu tratasem, până atunci, subiectul cu seriozitate, recunosc! Am început să citesc pe internet cum să fie, am plecat urechea la mămicile de profesie din parcuri, am ascultat sfaturile bătrânilor și am ales… prost atât perechea cât și momentul! Dar aveam să înțeleg asta abia după vizita la medicul ortoped (norocul meu că am nimerit unul bun!), care mi-a explicat povestea mersului desculț.

Momentul când David s-a ridicat în picioare era undeva prin august 2014 și tot atunci am considerat că are nevoie de încălțăminte pentru exterior!
Nu știam despre încălțăminte pentru interior si nici nu vedeam utilitatea acesteia și cumva asta era pentru că vremea îmi permitea să-l țin desculț în casă însă nu știam că încalțămintea de interior ar fi putut sa-l ajute, fiind în plin sezon de vară, și să facă o trecere blândă către cea de exterior, ajutând copilul să câștige încredere în el, să simtă terenul și să-si găsească echilibrul. 

Acum sunt sigură că subiectul primilor pasi și al primilor pantofi este la fel de sensibil ca și diversificarea. Întotdeauna mă gândesc la consecințele nefaste ale primei alegeri gresite pentru că și astăzi (are deja 4 ani si 1 lună) am probleme în a-i schimba încălțămintea, atașându-se cumva de fiecare pereche și refuzând efectiv să treacă la o încălțăminte mai mare sau adaptată sezonului. Poate dacă începeam cu pantofii moi de interior altfel s-ar fi desfășurat povestea.
Primii pași sunt o etapă importantă la trecerea către independența copilului și vă recomand cu drag să-i acordați nu numai atenția potrivită dar să-i lăsați timpul necesar derulării firești!

Ce voi face la bebe 2?

În primul rând am înțeles că primii pași sunt făcuti la interior și voi cumpăra imediat pantofi de interior, pantofii pe care el îi va roade, îi va cerceta, îi va testa la interior și pe care pe vreme uscată îi poți folosi și la exterior. Aceștia vor fi primii lui pantofi pe care îi va iubi sincer si îi voi face cât mai veseli, personalizați și adaptați personalității sale!

Pantofii de interior mers descult (prewalkers cum mai sunt cunoscuți) sunt singurii care imită perfect senzația de picior desculț (gândește-te că are aprox. 30 grame unul) iar cu cât pielea este mai moale, căptușela mai fină (este un must captușeala pentru că numai astfel poți să-l încalț fără ciorapi- decât în pantofi), cu atât se simte mai confortabil, cu cât sunt mai lejeri pe picior, cu atât îi acceptă mai bine!
Am avut atat de multe discuții cu diverse mămici care spuneau că nu-si pot permite pantofii de interior și că vor cumpăra șosetele antirapante, încât am decis să fac eu însămi o analiză a situației din punct de vedere economic. Surpriză, pantofii de interior din piele (nu recomand absolut deloc materiale artificiale!) sunt cea mai ieftină variantă pe termen lung, cea mai sănătosă și comodă pentru copilul tău! Cum așa? Hai să analizam corect! Șosetele antiderapante (cele ieftine) devin inutile după doar câteva spălări pentru că le vor cădea brobonelele (testat), iar cele scumpe te costă mult mai mult setul (garantat ai nevoie de minim 6-7 perechi) decât o pereche de pantofi de interior! Să nu mai punem în discuție faptul că mulți copii sunt pufoși, fapt pentru care efectiv nu suportă banda cusută a șosetelor care pare că le strânge cumva degetelele pufoase.
Prima pereche de pantofi va fi cumpărată de când bebe s-a ridicat singur pe lângă canapea/în pătuț și a facut primii pasi în lateral, numai după ce i-a tocit pe acestia pe afara (doar dacă afară este uscat îi recomand a fi utilizați și la exterior), treci la pantofii mers deculț de exterior cu tălpic flexibil de cauciuc.
În medie, prima pereche de încăltari de interior trebuie să fie cumpărată între 8 si 10 luni iar prima pereche de exterior între 10 luni si 1 an! Este lesne de înțeles că recomandăm exclusiv mers desculț până la 2 ani!

Nu-ți face griji dacă micuțul tău nu s-a ridicat încă, sau nu merge singur – fiecare copil are ritmul lui! Am cunoscut copii perfect sănatoși care la 1 an si 6 luni refuzau să meargă singuri iar când au început nu i-a mai putut opri nimeni!
Aceasta a fost povestea noastră cu prima pereche și primii pași, așteptăm să împărtășești cu noi experiențata privind primii pantofi și problemele pe care le-ai întâmpinat, iar dacă nu a început încă, savurează un cappuccino în liniște, mâine s-ar putea să alergi după bebe!

Elena,
Mama lui David

X
  • Cont nou
Password Strength Very Weak
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.